1Kuba urodził się 31.05.2012r. Cierpi na zespół Aspergera. W maju 2018 roku wykryto u niego zmiany genetyczne, które mogą odpowiadać za jego niepełnosprawność. Zdiagnozowano również zaburzenia w OUN pod postacią naczyniaka żylnego w prawej półkuli móżdżku, globalnej hipotonii mięśniowej, opóźnienia w rozwoju psychoruchowym, makrocefalii, która jest następstwem wodogłowia zewnętrznego nieoperacyjnego. Z wiekiem rozpoznano u niego  niedobór masy ciała ( co wymaga założenia PEG, w celu nocnego dożywiania ), wzrostu oraz nadwzroczność. Kuba musi być pod stałą opieką wielu lekarzy, w tym ortopedy, ponieważ cierpi również na pogłębiającą się skoliozę, która może doprowadzić do zniekształcenia klatki piersiowej, a w następstwie do ucisku narządów wewnętrznych, oraz niewydolności krążenia i oddychania.

Szansą na poprawę zdrowia jest intensywna i wszechstronna rehabilitacja. Chłopiec ma zapewnioną rehabilitację w przedszkolu, rehabilitację logopedyczną i kinezyterapię. Niestety to nadal za mało. Dlatego nasza fundacja postanowiła sfinansować Kubie specjalistyczną rehabilitację na basenie na cały semestr, aby chłopiec mógł regularnie ćwiczyć i rozwijać się.  Rodzice starają się również raz w roku  wyjechać z dzieckiem na turnus rehabilitacyjny. Niestety sytuacja finansowa rodziny sprawia, że rodzice Kuby nie są w stanie sprostać wszystkim wydatkom.

Dlatego zwracamy się z ogromną prośbą o dofinansowanie do rehabilitacji stacjonarnej oraz wyjazdów na turnusy rehabilitacyjne. Jest ona dla chłopca jedyną szansą rozwoju !

Czego potrzebuje Kuba?

• Pieniędzy na rehabilitację

14.02. 2019

Relacja z jednego z ostatnich turnusów rehabilitacyjnych. Kubuś podczas zajęć rehabilitacyjnych dzielnie ćwiczył i brał czynny udział w dogoterapii – terapii z udziałem psa.

2   3