zdjęcie Ola

Ola ma 13 lat, jest uczennicą  szóstej klasy. Do 2 roku życia rozwijała się prawidłowo. Potem nagle straciła kontakt z otoczeniem oraz wszystkie swoje, dotychczas nabyte, umiejętności. Przestała przyjmować stałe pokarmy, zaczęła źle sypiać, pojawiło się również napięcie  mięśniowe.
Szybko zdiagnozowano u niej autyzm. Rodzice Oli  szukali pomocy u wielu specjalistów, w wielu ośrodkach. Wszystko okazywało się mało skuteczne, dopóki nie dowiedzieli się o metodzie Swietłany Masgutowej. Terapia okazała się trafna. Dziewczynka zaczęła nabywać nowe umiejętności, łatwiej się koncentrować, jej mięśnie uległy rozluźnieniu. Ola stała się spokojniejsza, lepiej radziła sobie w sytuacjach stresowych i trudnych.

Obecnie ogromnym sukcesem jest to, że Ola uczęszcza do szkoły ogólnodostępnej. Niestety nadal ma spore problemy z komunikacją, nie potrafi się wysłowić. Mimo to stara się być aktywna fizycznie, posiada wiele zainteresowań oraz pasji. Jest bardzo ambitna i uparcie dąży do celu, uczestnicząc w różnych zajęciach dodatkowych.

Niezbędna jest jednak terapia, która wciąż pomaga Oli się rozwijać. Niestety nie jest ona refundowana przez NFZ, a jej miesięczne koszty wynoszą 1600 zł. To duże obciążenie finansowe dla całej rodziny.

Dlatego Fundacja Blisko Ciebie dofinansuje miesięczną terapię dla Oli metodą S. Masgutowej.

Jednak dziewczynka potrzebuje być regularnie rehabilitowana przez cały rok. W związku z tym zwracamy się z ogromną prośbą o wsparcie w dofinansowaniu leczenia Oli, które pomoże jej walczyć z tą trudną chorobą.

Dzięki środkom zgromadzonym z 1% podatku oraz dowolnych darowizn wpłacanych na konto, rodzice Oli będą w stanie sfinansować kosztowną rehabilitację.

Czego potrzebuje Ola?

• Pieniędzy na rehabilitację