Cele i przedmiot działalności Fundacji Blisko Ciebie:

• pomoc pacjentom w dostępie do produktów leczniczych, wyrobów medycznych i farmaceutycznych, suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, środków pomocniczych i ortopedycznych, usług medycznych, świadczeń zdrowotnych i innych związanych z ochroną zdrowia i leczeniem, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci, osób przewlekle chorych, dotkniętych poważnymi chorobami, emerytów, rencistów, starszych, niepełnosprawnych, ubogich i pokrzywdzonych przez los;

• pomoc osobom szczególnie uzdolnionym, znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej;

• pomoc szpitalom i placówkom medycznym, placówkom wychowawczym, oświatowym i opiekuńczym, podmiotom znajdującym się w trudnej sytuacji losowej lub ekonomicznej;

• ochrona i promocja zdrowia, popularyzacja zdrowego trybu życia, krzewienie kultury fizycznej i sportu;

• inicjowanie i wspieranie rozwiązań takich dziedzin jak profilaktyka zdrowotna, ochrona zdrowia, ratowanie życia, rehabilitacja, opieka paliatywna, farmacja, opieka farmaceutyczna, produkcja leków i wyrobów medycznych, a także badań naukowych w powyższym zakresie;

• działalność w zakresie aktywizacji zawodowej, pomocy społecznej, rehabilitacji zawodowej i społecznej, wyrównywania szans ze względu na status materialny i społeczny;

• działalność na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn, na rzecz rodziny, macierzyństwa, rodzicielstwa, upowszechniania i ochrony praw dziecka;

• ochrona równości oraz niedyskryminacji przez bezpodstawne bezpośrednie lub pośrednie zróżnicowanie praw i obowiązków obywateli;

• ochrona i wspieranie osób, konsumentów i pacjentów w dochodzeniu swych praw i roszczeń przed sądami, organami administracji rządowej i samorządowej, przedsiębiorcami, świadczeniodawcami;

• pomoc pokrzywdzonym w wyniku przestępstw oraz wypadków i katastrof;

• wspieranie i podejmowanie inicjatyw o charakterze edukacyjnym i charytatywnym,

• działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, rozwój przedsiębiorczości, w tym ochrona praw własności przemysłowej;

• działalność na rzecz interesu środowisk i grup zawodowych lekarzy, pielęgniarek, ratowników medycznych, farmaceutów, techników farmacji, właścicieli aptek i punktów aptecznych, a także przedsiębiorców;

• ochrona środowiska;

• promocja Rzeczypospolitej Polskiej za granicą.