Marcin Dzik FundacjaMarcin ma 11 lat. Urodził się z przepukliną oponowo - rdzeniową w odcinku piersiowo - lędźwiowym oraz z wodogłowiem wewnętrznym. Dodatkowo chłopiec ma niedowład kończyn dolnych od pasa w dół. Marcin porusza się na wózku inwalidzkim i jest to jedyna jego forma przemieszczania się. Wiąże się to z wieloma trudnościami. Marcin wraz z rodzicami i trójką rodzeństwa mieszka w górzystej okolicy, co dodatkowo utrudnia jego sytuację. Droga prowadząca do jego domu jest kamienista i trudna do przebycia nawet dla zdrowego człowieka. Marcin potrzebował specjalistycznego, aktywnego wózka inwalidzkiego dostosowanego do jego potrzeb i terenu w którym mieszka. Dodatkowo chłopiec jest w wieku, w którym bardzo szybko rośnie i rozwija się. Jego stary wózek był już po prostu za mały.

Dzięki wsparciu naszej Fundacji Marcin otrzymał nowy wózek, na którym może swobodnie się poruszać. Dzięki temu mógł choć w małym stopniu stać się niezależnym od osób trzecich. Potrzebuje jednak dalszego wsparcia w postaci regularnej rehabilitacji, a także zakupu leków i środków pomocniczych.

Dziękujemy wszystkim, którzy okażą dobre serce poprzez darowiznę, jak również poprzez przekazanie 1 % podatku i pomogą Marcinowi.

Czego potrzebuje Marcin?

• Rehabilitacji