MikołajMikołaj urodził się 27 kwietnia 2015 roku. Stwierdzono u niego wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrię. Mikołaj był pod stałą kontrolą neurologiczną oraz uczęszczał na zalecaną rehabilitację. Z powodu zaburzeń koorynacji ruchowej z czasem konieczne było zwiększenie ilości ćwiczeń, co wiązało się z większymi kosztami rehabilitacji.

Mikołaj ma zapewnione w ramach wczesnego wspomagania rozwoju 4 godziny tygodniowo dodatkowej rehabilitacji. Rodzice chłopczyka robią wszystko by chłopiec jak najszybciej powrócił do pełnej sprawności.

Co pół roku Mikołaj poddawany jest zabiegowi ostrzykiwania toksyną botulinową, po którym wymagana jest intensywna rehabilitacja w formie dwutygodniowego turnusu, który kosztuje od 4500 zł do 6 000 zł. Rodzice starają się zapewnić swojemu dziecku jak najlepszą opiekę, jednak wciąż brakuje środków, aby realizować pełen program terapeutyczny.

Mikołaj jest radosnym, śmiałym chłopcem i chętnie bawi się z innymi. Ma duże szanse, aby dorównać sprawnością ruchową swoim rówieśnikom, jednak aby to osiągnąć niezbędna jest intensywna i kosztowna rehabilitacja. Dlatego prosimy o wsparcie finansowe dla Mikołaja. Pomóżmy mu stworzyć odpowiednie warunki, by chłopiec mógł szybko wrócić do zdrowia!

Czego potrzebuje Mikołaj?

• Pieniędzy na rehabilitację

14. 03. 2019

Kolejny turnus rehabilitacyjny za nami

"W dniach od 24 lutego do 9 marca Mikołaj spędził dwa tygodnie na kolejnym turnusie rehabilitacyjnym w Ośrodku Intensywnej Rehabilitacji "Michałkowo" w Bystrej. Wyjazd był możliwy dzięki wsparciu Fundacji Blisko Ciebie. Plan terapii na każdy dzień był bardzo napięty, ale nie brakowało też chwil wesołych. Mikołaj miał indywidualnie dobrane terapie, dzięki temu program turnusu był dopasowany do jego potrzeb. W sumie cztery i pół godziny zajęć dziennie, w tym aż dwie i pół godziny rehabilitacji ruchowej. Reszta to terapie dodatkowe, jak terapia ręki czy terapia integracji sensorycznej. W ramach zajęć rehabilitacji ruchowej Mikołaj miał przede wszystkim ćwiczenia z zakresu kinezyterapii. Celem prowadzonych zajęć było wspomaganie funkcjonalnych wzorców ciała, a w przypadku Mikołaja przede wszystkim ćwiczenia rozciągające i rozluźnienie powięziowe mięśni łydki prawej nogi. Postępy Mikołaja z każdym kolejnym turnusem są coraz większe. Kolejny turnus już we wrześniu."

Relacja rodziców Mikołaja

Mikołaj 2