Zdjęcie Damian LachDziewięcioletni Damianek cierpi na chorobę neurologiczną. Doszło u niego do uszkodzenia rdzenia kręgowego w wyniku stanu zapalnego. Choroba ta zdarza się u 1-4 osób na milion. Rzadko  przytrafia się tak małym dzieciom. Dziecko od urodzenia rozwijało się prawidłowo. Pewnego dnia mając 18-miesięcy, chłopiec niespodziewanie na skutek wysokiej gorączki zapadł w śpiączkę. Następnie u Damianka stwierdzono niewydolność oddechową, niedowład wiotki czterokończynowy i obrzęk mózgu. Skutek tego dnia był przerażający dla najbliższych - paraliż całego ciała.

Intensywne leczenie, rehabilitacja i odpowiedni sprzęt przyczyniło się do odzyskania przez chłopca częściowej sprawności. Damianek porusza się na wózku samodzielnie, ma wielu przyjaciół i marzy by zagrać z kolegami w piłkę. Ale zagrać tak naprawdę, bo w chwili obecnej w trakcie „gry” w piłkę przejmuje rolę sędziego lub czasem nie stoi, ale siedzi na wózku w bramce.

Przy odpowiedniej i kosztownej rehabilitacji jest możliwe, że chłopiec będzie kiedyś samodzielny, że będzie chodził, może nawet biegał! Jeśli teraz w okresie rozwoju nie zapewnimy mu odpowiedniej ilości rehabilitacji i odpowiedniego sprzętu, może pozostać niepełnosprawny do końca życia!

Czego potrzebuje Damianek?

• Rehabilitacji
  • Kosmetyków pielęgnacyjnych

29.10.2018

Jak już wspominaliśmy wcześniej Damian uwielbia sport! Czekając na wymarzony handbike (rower dla niepełnosprawnych) nie traci czasu i bierze udział w zawodach sportowych w Bocci i wygrywa! Gratulacje dla naszego sportowca! A tymczasem do końca zbiórki zostało tylko 11 dni !!! Prosimy pomóż Damiankowi w zakupie wymarzonego rowerka!

Damian Lach

02.10.2018

Spełnijmy marzenie Damianka!
Kilka dni temu Fundację odwiedził Damianek Lach razem ze swoją mamą. W podziękowaniu za dotychczasową pomoc chłopiec własnoręcznie zrobił dla darczyńców piękne serce. Chłopiec marzy o specjalnym rowerze dla niepełnosprawnych.  Pomożecie mu spełnić marzenie?

Zbiórka na handbike  https://www.siepomaga.pl/rower-dla-damiana

2  cc  cffd

30.08.2018

Ruszyła nowa zbiórka!
Zbieramy pieniążki na specjalistyczny rower handbike dla 11-letniego Damiana, który kocha sport i wyzwania. Dzięki niemu chłopiec ma szansę na to, że w przyszłości dzięki takiej formie rehabilitacji zacznie chodzić! Dla Damiana to wielka szansa.  Pomożecie??? Liczymy na Waszą pomoc!!!

07.08.2018

Damianek Lach podczas turnusu rehabilitacyjnego w miejscowości Jaworze. Dzięki wsparciu naszej Fundacji chłopiec pojechał na rehabilitację razem ze swoją Mamą. Pomoc opiekuna podczas takiego turnusu jest niezbędna i nieoceniona. Cieszymy się, że udało się uzbierać środki na wyjazd na rehabilitację!

Damian 1  Damian 4  5

29.01.2018

Damianek, dzięki Fundacji Blisko Ciebie, już od kilku lat regularnie uczęszcza na rehabilitację, stara się prowadzić aktywne życie i z utęsknieniem czeka na swój wymarzony Handbike, który pomoże mu spełniać marzenia.

IMG 20180124 145945 IMG 20180124 150926 ulotka 3 IMG 20180124 150226