Mikołaj Giergielewicz 7

Mikołaj urodził się 10 lutego w 2014 roku z ultra rzadką wadą genetyczną Tetrasomią 18p. Jest to choroba nieuleczalna. Aktualnie w Europie chorobę tę, o takich samych symptomach, stwierdzono u kilkorga dzieci (w tym 2 przypadki w Polsce). Początkowo lekarze nie dawali Mikołajowi szans na przeżycie, jednak chłopiec nie poddał się i przeżył. Dzięki swojej ciężkiej pracy, wciąż jest ze swoimi rodzicami i starszą siostrą.

Niestety nie rozwija się prawidłowo. Spowolniony jest u niego zarówno rozwój psychiczny, jak i fizyczny. Nie potrafi samodzielnie jeść, mówić i chodzić, ale robi co w jego mocy aby się tego nauczyć. Miki  jest jednak bardzo pogodny, otwarty na nowe wyzwania i chętnie podejmuje współpracę z terapeutami.

Szansą dla niego jest wielospecjalistyczna rehabilitacja, dzięki której wzrosną jego psychofizyczne umiejętności. Dlatego też rodzice szukają wszelkich sposobów, aby pomóc chłopcu i zwiększyć jego samodzielność, niestety wszystkie są bardzo kosztowne. Nie poddają się jednak ponieważ wiedzą, że wszystkie te działania przyniosą Mikołajowi nie tylko ulgę, ale również wesprą go w walce z chorobą.

Czego potrzebuje Mikołaj?

• Rehabilitacji
  • Leków
  • Kosmetyków pielęgnacyjnych

02.05.2018

Udało się! Chłopiec dostał szansę i wyjechał na delfinoterapię do ośrodka rehabilitacyjnego w Truskawcu. Był poddawany sonarowaniu (czyli stymulowaniu mózgu za pomocą ultradźwięków pochodzących naturalnie od delfina) polegającym na bezpośrednim dotyku główki dziecka przez delfina końcem pyska. W ten sposób ultradźwięki stymulują układ nerwowy pacjenta, co korzystnie wpływa na rozwój i sprawność Mikołaja. Relacja z rehabilitacji, poniżej.

delfinoterapia 04 3 delfinoterapia delfinoterapia 04 8

01.02.2018

Mikołaj nadal wymaga intensywnej rehabilitacji, aby jego wcześniejsze wysiłki nie poszły na marne. Szansą dla Mikołaja jest turnus rehabilitacyjny delfinoterapii w Truskawcu. Jednak koszty takiej terapii są ogromne... Pomóżmy Mikołajowi wziąć udział w delfinoterapii, która przynosi niesamowite efekty! Mamy czas do kwietnia. Liczymy na Waszą pomoc!

Mikołaj Giergielewicz 7 Mikołaj Giergielewicz 19