Maciej1

POMÓŻMY PRZEDŁUŻYĆ ŻYCIE, KTÓRE KRADNIE ŚMIERTELNA CHOROBA

Nadzieją na dłuższe życie dla Pana Macieja jest leczenie w Centrum Protonoterapii w Pradze.

Pan Maciej ma 42 lata i walczy z guzem mózgu. W 2016 roku po ataku padaczki dowiedział się, że ma nowotwór mózgu - glejak wysoko - zróżnicowany. Lekarze dawali mu 1 góra 2 lata życia! Jego życie legło w gruzach, jednak przetrwał 2 lata ciężkiej walki z chorobą ze świadomością śmierci.

Pan Maciej ma dwóch synów i kochającą żonę i chciałby być z nimi jak najdłużej. Każdy nowy dzień jest dla niego cudem, że może nadal BYĆ...

Państwo Koperczak jeździli po całej Polsce, byli u wielu specjalistów, pisali do naukowców ze świata szukając pomocy, niestety teraz już wiedzą, że jest to heroiczna walka. Glejak jest chorobą nieuleczalną i śmiertelną, może dać tylko jakiś czas na przeżycie.

"Ukradłem 2 lata życia, ile jeszcze zdołam uszczknąć? Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie, są tylko przerażające statystyki. Obecnie guz z powrotem ruszył. Jego wielkość dziwi lekarzy i to, że jeszcze tak funkcjonuję. Czy jest to moja wola przetrwania? Wierzę  że tak jest !!! "

Guz ma rozmiary 6,9x5,2x5,7cm V= 149,2 CM3. Położony jest w części skroniowo - czołowej, nacieka na ośrodek mowy, ruchu oraz logicznego myślenia, pień tętnicy mózgu otoczony jest naciekiem. Operacja niesie za sobą bardzo duże niebezpieczeństwo, oraz nieodwracalne skutki.

Pan Maciej miał nadzieję na leczenie w Bronowicach, gdzie otwarto pierwszy ośrodek Terapii Protonowej w Polsce, niestety nie został zakwalifikowany. Po konsultacjach w Pradze – Czechy, w Centrum Terapii Protonowej specjaliści wyrazili chęć natychmiastowej pomocy. Kwota to 213 tyś. zł. Leczenie można zacząć w ciągu 2 tygodni, a jego koszt wynosi 213 tyś. zł. Każdy dzień zwłoki pogarsza sytuację Pana Macieja.

Kwota, która daje szansę na dłuższe życie jest przerażająca dla rodziny. Wciąż jednak marzą aby ich wspólne życie trwało jak najdłużej, mimo twierdzenia, że glejak to wyrok śmierci!

Pan Maciej próbuje różnych metod leczenia, niestety są one bardzo kosztowne. Żadna z nich nie jest refundowana przez NFZ. Stosuje rygorystyczną dietę: bezmięsną, bez cukru, nabiału i glutenu. Każdy z nas przecież ratowałby się jak tylko potrafi, próbowałby wszystkiego.

Pan Maciej ma pasję, która dodaje mu iskierki, są to zabytkowe samochody, a w szczególności Volkswageny Garbusy. Należy do Śląskiego AutoMobilKlub. Obecnie stara się ukończyć pracę nad Volsawgenem Garbusem Cabrio 1303 którego rozebrał na części pierwsze. Jago marzeniem jest zakończyć pracę nad nim, móc się nim udać na przejażdżkę i zorganizować aukcję na rzecz swojego dalszego leczenia.

"Pozostała nam nadzieja i wiara w to, że wszystko się uda i zatrzymamy rozrost guza na jakiś czas. Dlatego bardzo prosimy o pomoc, o modlitwę oraz wsparcie finansowe. Z całego serca dziękujemy. Myślisz: „To mnie nie dotyczy, to spotyka innych ...” My już wiemy, że na nowotwór może zachorować każdy, niezależnie od wieku. Również ja i Ty..." - żona Elwira Koparczak.

Dziękujemy wszystkim, którzy okażą dobre serce poprzez darowiznę i pomogą Panu Maciejowi.

IMG 20180101 WA0037 IMG 0385 1 20160417 123320

Czego potrzebuje Pan Maciej?

• Kosztownego leczenia